Zıtlar Birbirini Çeker Mi?
İnsanlar neden başkalarıyla yakın ilişki kurmak ister?
İnsanlar korkularını azaltmak için başkalarıyla yakın ilişki kurarlar.
Kararsız ve mutsuz insanlar daha fazla yakın ilişki ararlar.
Problemlerinden korkan insanlar onlardan uzaklaşmak için başka insanlarla yakınlaşır.
İnsanlar kendi duygu ve tepkilerini aynı durumda olanlarla karşılaştırıp rahatlamak isterler. Bu yüzden yakın ilişki kurmak isterler.
Bu maddelerden özetle insanın yakın olma ihtiyacının nedenlerini 1) korktuğu tehlikelerden emin olmak için 2) bununla beraber güven duygusu için ve 3) bize ödül getirdiği için başkalarıyla birlikte oluruz şeklinde özetleyebiliriz. Ödül getirir ve cezadan korur. Bir şeyleri paylaşıp üstesinden birlikte gelebiliriz. “bir elin nesi var iki elin sesi var.” Ayrıca bana benzeyen insanlarla bir araya gelirsem kendi benliğimi doğrulamış olurum. Yani benim fikirlerimi benimsemiş olan birini bulmak benim hoşuma gider. Sizinle aynı veya benzer fikirde olanların çoğunlukta olduğu ortamda kendinizi kaygılı hissetmezsiniz, güvende hissedersiniz. Bu tür insanlarla birlikte olmak sizin için doğrudan bir ödüldür. Başkaları ile yakın olma doğuştandır. Genetik programımızda başkaları ile yakın olma vardır. Bebek doğduğunda ilk göstermiş olduğu sosyal davranış gülümsemektir, bu reflekstir, daha sonra insan sadece sırıtır…
Zıtlar Birbirini Çeker Mi?
Zıtlar birbirini çeker şöyle ki zıtlar birbirini sadece çekici bulurlar evlenebilirler fakat bunun altında bir patoloji yatıyor olabilir. Yani çiftlerin bir yarası vardır belki, bu yaranın etkisiyle bir araya gelirler fakat yaralar kapanmaya başlayınca zıtlar artık birbirini çekmeye değil, itmeye başlarlar. Bu yara nedir? Mesela genç bir kız Akdeniz kültürüyle yetişmiş, özgürlüğüne düşkün, babası annesi ona karışmamış hiçbir şekilde, karşısına bir Anadolu erkeği çıkıp genç kızın kılığına kıyafetine karışmaya başlayınca bu davranış ona çekici gelebilir. Fakat bir süre sonra şimdiye kadar benimsediği özgürlükçü tavrından taviz vermeye devam etmek genç kız için istenmedik bir durum olacağından ilişki yokuşa gidecektir. Artık birbirlerini itmeye başlayacaklardır. İlişkilerde zıtlıktan veya tam tamına benzerlikten ziyade tamamlayıcılık önemlidir. Eğer tamamlayıcılık varsa o ilişki daha istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Eğer kişiler tamamen benzerse, birbirinin aynısı ise her şey aynı olacaktır. Farklı bir fikir ortaya atılmayacaktır. Birisi biraz konuşkansa diğeri biraz dinlemeyi bilmeli, birisi arada sırada dağıtıyorsa diğeri toplamasını bilmesi. Yani düzenlenecek alan bırakılmalı ilişkilerde. İkisi de aynı olursa düzenlenecek alan kalmaz. Bu da bir süre sonra sıkılmaya yol açar.