Mutfakta Nasıl Tutumlu Olunur?
Neden Tutumlu Olmalısınız?
Günümüzdeki olağan dışı durumlar ve buna bağlı olarak artan imkansızlıklar yüzünden doğal olarak kemeri sıkmanızın vakti geldi de geçiyor. Covid-19 ve ülkemizin belirli noktalarında gerçekleşen deprem, çığ ve sel felaketleri her kesimden vatandaşı sıkıntıya sokuyor ve dünya genelinde ekonominin zarar görmesi, ülkemizin uzun süredir süre gelen ekonomik sıkıntıları vatandaşın ekonomik sıkıntıya girmesine yol açıyor. Süreci rahat atlatabilmek için bu süreç içerisinde tutumlu olmanız gerekmektedir. Bundan ötürü tasarruf yapmaya başlamalısınız. Keyfi harcamalarımızdan kısarak başlamalısınız. Bu alanların başında mutfakta yaptığınız gereksiz harcamalardan ve keyfi harcamalardan kısarak başlayabilirsiniz.
Pratik Bilgiler
Mutfakta tutumlu olmaya çalışmanız ve olmanız için öncelikle bulaşık makineniz varsa bulaşıklarınızı bulaşık makinenizde biriktirip tam dolduğunda bir kapsül deterjan ile yıkayarak başlayabilirsiniz. Eğer bulaşık makineniz yoksa bir küçük kaba köpüklü su yani deterjanlı su ayırıp bulaşığın hepsini köpürtüp çok az su ile yıkamalısınız.
Yağ İsrafı
Yemeklerinizde bol yağ kullanmaktan vazgeçip, kızartma yağınızı ayırıp tekrar kullanmalısınız. Bu şekilde hem su tasarrufu ve atık yağ tasarrufu yaparak doğayı da korumuş olacaksınız. Yemeklerimizi evde bir günde yiyebileceğiniz kadarını yapmalısınız. Fazlasını yapsanız bile diğer gün yeni yemek yapmadan bitirmelisiniz çünkü muhtemelen o yemeği dökmek zorunda kalacaksınız.
Hem Sağlıklı Hem Tasarruflu
Bir diğer tasarruf yapacağımız nokta ise hızlı bitecek yiyecekler yerine sebze ve baklagillere ait olan yiyecekleri tercih etmelisiniz. Yemeklerinizi çeşit çeşit yapacağınıza, doya bileceğiniz kadar yani iki veya üç çeşit yaparak tasarruf yapabiliriz. Her gün tükettiğiniz ekmeği dışarıdan almak yerine gerekli malzemeleri alıp evden hazırlayıp yiyebileceğiniz kadarını pişirerek tasarruf yapabilirsiniz Sucuk, salam, kavurma, pastırma gibi hazır ürünleri tercih ediyorsanız bu ürünlerden bir süreliğine vazgeçerek hem tutumlu olmayı hem de sağlığınızı korumayı başarabilirsiniz.
Az Çeşit Çok Tasarruf
Mutfakta ki en fazla masraf getiren şeylerden biri ise kahvaltı da tükettiğiniz hazır ürünlerdir. Zeytin, Peynir gibi ürünlerden çeşit çeşit ve kilo kilo almak yerine kahvaltı da sadece belirli miktar da tüketebileceğimiz kadarını almalısınız. Evinizde on çeşit kahvaltılık bulunuyorsa bunun beş tanesini bir gün diğer beş tanesini başka bir gün tüketmelisiniz. Meyve tüketirken mevsimine uygun olan meyveleri seçmelisiniz çünkü diğer meyveler sezonu olmadığı için hem de sezonu olmamasından ötürü sağlıklı olmama ihtimali olduğu için tüketmemelisiniz. Meyve seçerken ananas, muz gibi pahalı meyveler yerine daha uygun olabilecek meyveler tercih etmelisiniz.
Son Olarak Çay
Bir diğer husus ise içeceklerdir. Türkler olarak dünya da en çok çay tüketen ülkelerin başında geliyoruz ve eminim ki hemen hemen her evde günde en az bir demlik çay demleniyor. Çay demlerini balkonumuz da kurutarak tasarruf yapabilirsiniz. Çayı az yaptıysanız ve çok kaynamıyorsa içindeki özelliği kaybetmeyeceğinden ötürü ikinci kere kurutup tekrardan içmek üzere pişirebilirsiniz.